Antioxidánsokkal az öregedés ellen

Antioxidánsokkal az öregedés ellen

2016.10.12.
Kivel ne fordult volna már elő, hogy betegség, vagy sérülés miatt hetekre, hónapokra szüneteltetnie kellett a futóedzéseket. Vagy, hogy hasonló okból le kellett mondania egy régóta várt versenyt. Hogyan védjük meg egészségünket és fiatalságunkat a szabadgyökök támadásától? Most megtudhatod Morvay-Tóth Cecíliától, a virtualfutok.hu egészségfejlesztési szakemberétől.

Az antioxidánsokról
Pontosan mik is azok az antioxidánsok? És miért van szükségünk rájuk?
Nos, az antioxidánsok természetes védelmező molekulák, amelyet az anyatermészet sokféle táplálékba becsempészett. Szó szerint, hiszen 1000-nél több antioxidáns létezik, de gyakorlatilag mind ugyanazt teszi: megvédi a DNS-ünket, és az egészséges sejtjeinket a szabadgyökök támadásaitól. Ezek a szabadgyökök káros anyagok, amelyeket a testünk olyan anyagokból vesz föl, mint pl. a cigarettafüst, a sült ételek, vagy egyéb környezetet károsító tényezők. Tehát az antioxidánsok megvédik a DNS-ünket az olyan károsodásoktól, amelyek rákot okozhatnak. Ezért olyan fontos a magas antioxidáns szint.
 
A szabadgyökök problémája
Nap, mint nap ki vagyunk téve a szabadgyökök támadásának. Ezek olyan instabil molekulák, amelyek elektronokat rabolnak el vagy gyűjtenek be más molekuláktól. Azon fizikai hatások közül, amelyeket öregedésnek nevezünk, számos a szabadgyökök által okozott károsodás eredménye. Függetlenül attól, hogy mennyire egészségesen próbálunk élni, minden egyes nap szabadgyökök támadásának vagyunk kitéve.
 
A szabadgyökök káros hatásai tehát kétség kívül jelen vannak életünkben. Napjaink igen stresszes és hektikus világában azonban előfordulhat, hogy valaki túl nagy mértékben van kitéve a szabadgyökök okozta ártalmaknak, és megtapasztalja ennek súlyos következményeit. A környezetszennyezés, a nem megfelelő étrend, az ételben található tartósítószerek és adalékanyagok, a kevés testmozgás, sőt, még a stressz is hozzájárulhat a szabadgyökök okozta ártalmakhoz. Ha ellenőrizetlenül hagyjuk, a szabadgyökök által sejtjeinkben okozott károsodás halmozódik, ami életünk későbbi szakaszában súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A szabadgyökök okozta károsodás tulajdonképpen az idő előtti öregedés egyik fő oka, és nagymértékben hozzájárul az egészségünk megromlásához.
 
A természet megoldása
Az antioxidánsok a szabadgyökök elleni elsődleges védelmünk. Szabadon megosztják elektronjaikat, és így megállítják a szabadgyökök rongáló láncreakcióját. Testünk természetes módon is előállít valamennyi antioxidánst, és bizonyos ételekben is találhatók antioxidánsok. A legújabb kutatások viszont azt igazolják, hogy a további antioxidáns források nagyobb védelmet nyújtanak a szabadgyökök növekvő mértékű betolakodása ellen.
 
Hogyan védekezhetünk a szabadgyökök ellen?
- Amennyire lehet, kerüljük el a szennyeződéseket és az egyéb toxinokat!
- Ne dohányozzunk, és kerüljük a passzív dohányzást is!
- Korlátozzuk a tűző napon töltött időt!
- Legyen kiegyensúlyozott étrendünk!
- Minden nap fogyasszunk el legalább 5-10 adag zöldséget és gyümölcsöt!
- Lehetőleg olyan gyümölcsöket, zöldségeket válasszunk, amelyek karotinoid értéke magas – különösen olyat, amelyek a piros, sárga vagy narancs családokhoz tartoznak!
- Fogyasszunk olyan étrendkiegészítőket, amelyek kiváló minőségűek, biztos forrásból származnak és eredményük mérhető!
 
Ha kérdésetek van, vagy tanácsra szükségetek, keressetek bátran az info@liquidlunch.hu email címen.
 
Morvay-Tóth Cecília
Egészségfejlesztési szakember, a Liquid Lunch tulajdonosa
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022