
A céklát olyan rettegett betegségek hatásos ellenszereként tartják számon, mint a rák, a magas vérnyomás vagy az Alzheimer-kór. Emellett gyönyörű a színe, és még finom is! A virtualfutok.hu egészségfejlesztési szakemberének írása.
Ez az édeskés, kissé föld ízű zöldség nem hiába vált a sportolók népszerű eledelévé, hiszen rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát - köznapi nevén az elbutulást - is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig serkenti az agyműködést. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon.
A cékla nemcsak kiváló savanyúság, de levesként, salátaként, köretként, frissítő vitamin ital gyanánt vagy akár főételnek is tökéletes választás! Nyersen a legnagyobb a gyógyhatása.
Nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint, kiváló vérképző, segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. Hatékony szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, növeli az ellenálló képességet, támogatja a nyirokrendszer működését. Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is. A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát.
Segítségével tisztítókúrát is tarthatunk, mert rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát: javítja a máj, a bélrendszer működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.
A céklában megtalálható A vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, C vitamin. Ásványi anyagok közül tartalmaz folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat, szilíciumot, rezet, kalciumot, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök valamint az idegrendszer számára.
A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek és terhes nők is bátran fogyaszthatják. A népi gyógyászat a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is javasolja. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, rendben tartja a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumor sejtek szaporodását gátló hatása van.
Íme, egy könnyű nyári vacsora recept:
- A céklát mossuk meg jó alaposan (nem kell meghámozni!)
- Falatnyi darabokra várjuk és tepsibe tesszük.
- Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és némi rozmaringot hintünk rá.
- A sütőben 160-180 fokon 40 percig sütjük.
- A megpuhult céklára kecskesajtot és pár szem diót morzsolunk.
- Kevés rukkolával még káprázatosabbá varázsolhatjuk a salátánkat.
Jó étvágyat, jó egészséget!
Morvay-Tóth Cecília