Futók és a párkapcsolat

Futók és a párkapcsolat

Csontos Imre edző-tanácsadónk, aki nem mellesleg elit futó, ezúttal egy erősen szubjektív írással rukkolt elő.

Párkapcsolat jó hatása a futóra:
Fölkelsz reggel. Szombat van. Tudod, hogy 30 km iramfutás vár rád. Kellene valamit enni előtte, ami laktat, de nem puffaszt. Minden energiával teli finomságra allergiás a pocid. Épp ezért a barátnőd fölkel 3 órával korábban, és csinál neked full bio alapanyagokból készült gluténmentes, laktózmentes csokis muffint, mert ezt eheted, mert ez laktat, mert ez kis mennyiséggel is laktat, mert nem fáj tőle a pocid, mert egészséges alapanyagokból csinálja, mert valamennyi energiát ad, mert szeret. Mert nagyon szeret, s ami neked is fontos (futás) az neki is.
 
Párkapcsolat rossz hatása a futóra:
U23-as OB, tehát utánpótlás korú OB félmaratonon. Dobogó esélyes voltam, amit az is bizonyít, hogy a 3. helyezett idejét később többször is megfutottam (ugyanazon a pályán is).
 
Ám nem csak fizikálisan kell ott lenni a szeren, nem árt fejben is "arra fele járni". Nehéz ezt úgy megtenni, hogy szombaton este 22-23 óra között szakít veled a barátnőd facebookon, mondván neki nem kellesz, "meguncsizott" téged, vasárnap reggel meg rajt. Hát sokat nem aludtam, viszont keveset. Nem keltem föl félóránként, viszont óránként igen. Másnap odaálltam az OB-ra, és hát igen…életem legrosszabbul eső futásával negyedik lettem. Szép ugye? Köszi-köszi, csokrokat az öltözőbe kérném!!! Jó csajok telószámot is írjanak mellé! Tudjátok mi az az önirónia? Ez volt az önirónia. Két rossz helyezés van a világon: 2. 4., mert ezeket senki sem jegyzi meg. A 4. azért is rossz, mert még érmet se kapsz. Egy országos bajnoki éremmel kevesebb van a vitrinben. Bár ezt biztosra nem lehet mondani, de egy eséllyel biztos, hogy kevesebb van. És hogy sírtam-e az éjjel? Nem. Csak a pudlipöcsök sírnak a szakítás után éjjel, amikor eldobja őket egy nő. Egy igazi férfi ilyet nem tesz!!!! Egy igazi férfi másnap bömböl, mint egy hat éves kisgyerek mindenki előtt a Wizzair Félmaraton céljában. Mert ő férfi vazze!  És hogy mitől vagy férfibb más férfinél? A rózsaszín zoknitól! Az űberférfi!  Még akkor is ha a gazdija úgy sír, mint akinek elvették a nyalókáját. Azzal a különbséggel, hogy az ő nyalókája magától ment el.
 
Párkapcsolat hiányának rossz hatása a futóra:
Fölkelsz szombat reggel. Nem. Nem kelsz föl. Nyitott szemmel bámulod a plafont 19 percig (mértem). Emlékszel a forró ölelésre edzés előtt. És valahogy most kevesebb kedved van menni, mert nincs ott az ölelés. Persze rájössz, hogy menni kell. Lefeküdni minek, ha nincs kivel? Ágyban maradni minek, ha nincs kivel? Menni kell. Ahogy a költő mondta:
 
"Ha menni kell, magammal sokat vinnék,
Az egész édes, megszokott világot,
Rámástul sok, sok kedves drága képet
És egy pár szál préselt virágot,
Vinnék sok írást, magamét, meg másét,
Sok holt betűbe zárt eleven lelket,
S hogy mindenütt nyomomba szálljanak:
Megüzenném a hulló leveleknek."
 
(Ki tudja kitől idéztem?)
 
Párkapcsolat hiányának jó hatása a futóra:
Az ember hajlandó belemenekülni bármibe. Ugye a legtöbb cukrot tartalmazó Anna belemenekült a munkába (remélem értitek). Van aki egy rossz szokásba menekül bele: játékgépek, kártya, egyéb szerencsejáték. Mindenkinek van valami ilyesmi. Ha valaki beválallja (akármi is az) írja le kommentbe az ő menekülését. Lehet tök jó tippeket adunk egymásnak, szerencsejáték heylett. Az én tippjeim:
 
- futás
- a legelső FIFA játkok egyike, ahol még belehetett csúszni a kapusnak :---)
- GTA számítógépes játék örökélet kóddal :---)
- és persze az irodalom, nincs olyan gond amit valaki valahol ne írt volna le egy könyvbe, és ne írta volna meg rá a megoldást, vagy a téves próbálkozásait
 
Én belemenekülök a futásba. Nem szégyellem. Furcsa, mert a kőművestől azt kérdezik, hogy melyik épületen dolgozik most. Az orvostól azt kérdik hol rendel. A rendőrtől azt kérdik van-e pisztolya. Tőlem futótól is teljesen logikus a kérdés: "Te futol? Jah nem is tudtam….és van barátnőd?" Logikus kérdés. Egyenesen következik a futásból a kérdés föltétele. Vagy a rózsaszín cuccok miatt kérdik? Lehet. Jó oké, tény és való, hogy mióta rózsaszín cuccokat hordok, azóta 10X több nő köszön, és 3X több férfi... Lehet semmi köze a futáshoz ennek a kérdésnek?
Én ebbe menekülök bele. Ilyenkor mindig azt válaszolom, hogy 42 barátnőm van, illetve van egy 43. is, de azt sose fejezem be, az komolytalan, az csak futókaland. Talán a legjobb a sportolónak az, ha nincs párkapcsolata. Kivéve ha van, és segíti őt. De ez ritka…. és egy működő párkapcsolatban sem állandó. Már csak egy egyszerű összeveszés is teljesítményromlást okozhat a sportolónál, ezért lehet előny az, ha nincs kapcsolata. Jaj, de megvan a megoldás nő és férfi fő bajára!!!
 
Egy 45 fokos WC ülőke, ami bekötött, tehát nem lehett mozdítani. Mindig megy a dilemma, hogy fönt legyen, lent legyen…. megoldva: marad félúton valahgy így:   /_
Fiúk megoldják, gyakorolni kell a célzást. Lányok meg majd meg a 45 fokos szögben való ülést gyakorolják. Kompromisszum! És ha már találmányok….. futóknak lehetne "kompromisszumos sportszár".
Néha én se értem, hogy tudok ennyi baromságot összeírni. És tudod mi a csoda? Hogy a sok baromság között ott van a bölcsesség is, amit érdemes megjegyezni.
 
Ti írtátok:
1. Házaspárról van szó, és kiderült, hogy ők mindig együtt mennek futni. Kéz a kézben, nem számít ki gyorsabb, vagy aznap éppen kinek megy jobban, náluk nem a milyenség a kérdés, hanem a hogyan. Tudjátok hogyan lehet különlegesen futni? Hátrafele, vagy kézenállva, duplaszaltózva, pucéran, vagy hátrafele kézenállva duplaszaltózva pucéran. Nem. Neeeem :--). Hogy lehet különlegesen futni? Együtt. Együtt vele, akinek otthonról kéne motiválnia. De ő melletted van, ott fut és motivál. Ez az igazi csoda!
2. Hölgy heti 3-szor fut, férj nem szeret futni, de heti ötször sportol valamit. Jött egy gyerek…. aztán még egy! Ha jól számolom ez már kettő. Így nehéz volt menni sportolni, valakinek vigyáznia kellett a gyerekre, és hát ebből lett a szájhúzás. ez egy új sport. Van a kötélhúzás, meg a szájhúzás. Ebből lett a közös sport: család kísér biciklivel. Később már elfogadottá vált a családon belül a sport, megtanulták támogatni egymást, rájöttek, hogy ami a másiknak fontos, az magunknak is fontos kell, hogy legyen.
Vannak tehát sikertörténetek!
 
Végül egy idevágó saját vers (igen, saját vers):
 
Csontos Imre: Bármi lennék
 
Bármi lennék, csak
szeressenek
csak fújjon rám a szél.
...napsugár és felhő
csak takarjon az éj.
 
Bármi lennék, másnak a legjobb:
gally csak vegyen körbe lomb.
akár homok víz és part
ha nincs tél mely visszatart.
 
Leszek könyv
ha van szem mely becsül
leszek vád ha van kire vetül
leszek "Te" ha én ott vagyok
leszek "én" ha Te akarod.
 
Csontos Imre

 

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022