Hétvégi hosszú

Hétvégi hosszú

Hétvégén, amikor inkább van időnk, érdemes beiktatni egy a szokásosnál hosszabb futást. Ezzel kapcsolatban olvashattok néhány fontos tudnivalót Csontos Imre edző tanácsadónktól.

Hosszúfutásról lesz szó, ami ilyenkor alapozási időszakban előtérbe kerül. Ja igen... alapozás. Az alapozás fogalmáról korábbi posztomban olvashattok, és a téli öltözködésről is, ha visszalapoztok a blogon.
 
Úgy írom a példát, mintha szombaton futnátok a hosszút. A csütörtöki kemény edzés után pénteken könnyebben fussatok, rápihenve a legnagyobb terhelésre, amikor sok kilómétert kell gyűrni. Ne legyen se intenzív (túlzottan), és ne is túl sok kilóméter a pénteki.
 
Utána pedig érdemes aznap pihenni, regenerálódni, és még másnap sem életünk legnagyobb edzésének nekifutni. Pihenjük ki. Előtte való táplálkozásról: péntek este már ne együnk sokat, és ne nehéz ételt. Javaslom a halat, zöldséget. Ezeket se lefekvés előtt együk, inkább előtte 2-3 órával, így reggel könnyebb lehet a pocakunk(nak).
 
A hosszúfutás közbeni táplálkozást én kihagyom mindig, hiszen a pociba kerülő étel emésztése sok energiát elvesz. Ezért vagy fáradt ha este későn jól bezabálsz (ugye milyen könnyű utána elaludni?). Ha valaki szokott enni közben, akkor se egyhúzásra egyen meg egy hatalmas energiaszeletet, vagy müzlit, hanem apró darabokban majszolja el, a távon belül egyenletesen elosztva.

Közben érdemes apró kortyokban frissíteni, lehetőleg tiszta folyadékot (színezék és miegymás menteset), amibe beletehetünk egy csipetnyi konyhasót.
Utána a táplálkozásnál figyeljünk a só pótlásra, de a só és a víz kézenfogva futkorászik bennünk, sokat kell tehát eleget inni. Az átlag folyadékbevitel napi 2 liter, de ha futsz, akkor ez megemelkedik, pláne ha hosszút futsz és izzadsz sokáig. Igyunk tehát utána sokat, egy pici konyhasót föloldva a folyadékban.
 
Bemelegítés futás előtt: ne melegítsetek radikálisan sokat, mert az növeli a kilóméterszámot aznapra, én 1-2 kilómétert szoktam, és a tempós hosszúfutás első kilómétereit könnyebben kezdem, hogy meg ne húzódjak. Levezetés fontos, de arra figyeljetek, hogy ne fázzatok meg közben. Gimnasztikázni nyújtani kell, de itt is vigyázzatok, a meghűléssel!
 
Hosszúfutások után javaslom a sós fürdőt. 1 kg konyhasót (még jobb a bányasó) tegyünk bele egy kád forróvízbe, és ázzunk benne ameddig melegen tart, nagyon sokat segít az izmoknak a regenerálódásban!
Aki szeretne (díjmentesen!) néhány hetes edzéstervet személyre szabva, az ő alkatára, céljaira, képességére keressen meg bátran! Ahogy azt már sokan megtették!
 
Jó koccanást: Csonti
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022