Itt a tavasz, indul a versenyszezon

Itt a tavasz, indul a versenyszezon

Csontos Imre edző tanácsadónkat ezúttal a jó idő, és a várva várt versenyszezon kezdete ihlette blogbejegyzés írására.

Kezdődik a versenyszezon. Mire kell ilyenkor figyelni? Elsősorban a versenynaptárat kell lesni, hogy legalább a versenyekről ne maradj le :)
 
Komolyra fordítva: valóban figyelni kell a naptárat, és előre tudni, hogy mire készülsz. Fontos az is, hogy ha több versenyen indulsz, akkor azokat rendesen építsd föl, úgy válogass közülük. Az nem jó pl, ha áprilisban maratont futsz, aztán júniusban 5 km-t, majd megint egy hosszabb, félmaratoni verseny következik pár hónapon belül. A verseny távja miatt más-más jellegű edzéseket kell végezni, így a tested megzavarodik, össze-vissza kapja az ingereket, és nem fog tudni megfelően teljesíteni, aminek akár egy komolyabb sérülés is lehet a vége.
 
Egy szezonon belül igyekezzünk rövidebb versenytávoktói  fokozatosan eljutni a hosszabbakig (pl. 5, 10, 21, 42 km). Emellett arra is nagyon figyelnünk kell, hogy ne legyen túl sok a verseny. Hiába csak egy edzésnek szánod a megmérettetést, attól még az fejben egy verseny. Izgulsz, más mentális állapotba kerülsz, ami kifáraszt hónapról-hónapra. Sokkal jobban teljesítesz, ha nem versenyzed túl magad, és ez a hosszabb távok esetén fokozottan igaz. Például 5 kilométerből belefér 2 havonta egy (ami a fizikai terhelést illeti), de maratonból biztosan nem.
 
És még valami: ahogy megyünk bele a versenyszezonba, úgy érkezik a meleg is. Ezért fontos, hogy napi 3 liter folyadékot megigyunk, elosztva, mondjuk 10 percenként egy korty. A lényeg, hogy ne egyhúzásra, mert azzal sokra nem megyünk.
 
Érkeznek a gyümölcsök-zöldségek is elérhető áron, ezeknek fogyasztását is javaslom (bár télen is, csak akkor drágább...). Igyekezzünk sok halat enni, az nagyon jól kiegészíti egymást a gyümölccsel, zöldséggel!
 
A felkészüléssel összefüggésben szeretnélek meghívni titeket 3 héttel a Cofidis Virtuálfutás és Bringás Futam előtt, április 14-én egy beszélgetésre, a Margitszigeti Rózsakerthez. Ezen a pénteki napon reggel 9-től délig tartok személyes konzultációt mindenféle futással, futómozgás-fejlesztéssel, nyújtással és egyebekkel kapcsolatos kérdésekről. Ha érdekel az esemény, jelezd itt: Futómozgás fejlesztés-nyújtás, beszélgetés futásról Csontival.
 
Ha edzéstervre, vagy bármilyen futással kapcsolatos tanácsra van szükséged, továbbra is örülök, ha megkeresel!
 
csontosimre69@gmail.com
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022