Aki válaszol: Csontos Imre edző tanácsadónk

Aki válaszol: Csontos Imre edző tanácsadónk

Ebben a blogbejegyzésben a legjellemzőbb kérdéseitekre válaszolok, legyen az sérüléssel, frissítéssel vagy futócipővel kapcsolatos.

Mikor kell lecserélnem a futócipőt?
A cipőcserének több oka lehet:
- Megadott km-t amit előírtak a gyárban, már megfutottad vele, mondjuk 800 km-t. Utána érdemes cserélni, akármilyen állapotban van.
- Ha szakadás van rajta. Ha három irányból is föltutod venni a cipőt, akkor hiába van benne kevés km, cserélni kell.
- A cipődnek a tapla is elárulhatja, hogy cserélni kell-e. Ha a mintázat nem látszik, vagy csak épphogy, akkor érdemes cserélni. itt jelezném, hogy a cipőtalp kopása bizony mutatja a futótechnikai hiányosságokat is. Ha a sarka kopott nagyon, akkor túlságosan sarokra érkezel, ha a külső-első fele kopottabb egy picivel az normális, mert alapvetően sokat használjunk a külső talpélet, bár ha nagyon radikálisan ott kopik, az sem jó. Ha egyenletesen kopik mindenhol, de nagyon hamar, akkor akár csoszogásra is fölhívhatja a figyelmet, hogy nem lépünk rendesen. A cipőtalp mindig elárulja hogy futunk.
 
Mit csináljak a vízhólyagkkal?
Én speciel kiszoktam pukkasztani, kinyomom, majd leragasztom egy nagy sebtapasszal. Arra rakok leukoplasztot, az nem jön le róla, mire pedig lejön, már ott sincs a vízhólyag.
 
Mi a sópótlás leghatékonyabb módja?
Jobb mindent folyékony formában pótolni, pláne a sót, hiszen a testedben a vízzel kézenfogva járnak. A véredben is, az emésztésedben is. Együtt emésztődnek-szívódnak föl legjobban. Tud görcsöt okozni kevés folyadékszint a testben, vagy épp a sóhiány is. Én úgy szoktam megoldani, hogy egy nagy 1,5-2 literes flakonba (amiben van valami folyadék) teszek egy csipetnyi sót. Azt iszom 10 percenként egy korty formájában.
 
Miért fontos pihenni mikor sérült vagy beteg vagy?
Az emberi test akkor tud legjobban regenerálódni, ha nem éget el energiát másra, hanem abba tudja fektetni. Persze van olyan sérülés, aminek jót tesz egy kis kocogás, mert a véráram kimossa a gyulladást, de ezt csak akkor, ha a doki is ezt mondja. Alapvetően gyulladással nem futunk. Sem fül, arc, szem, szív gyulladással (mert bármelyik rámehet más szervre: agyra, szívre stb), sem más belsőszervi gyulladással. Aminek jót tehet a véráram az pl. fogműtét, vagy kisebb izület gyulladásból hátramaradt, utolsó kis "gyulladáscafat". Akkor sem futunk, amikor lázasak vagyunk, mert ha a szívedre a megy a láz, az az életedbe kerülhet. Az ország egyik legelismertebb edzője azt mondta nekem: a pihenés fontosabb, mint maga az edzés. Azért, mert ha nincs meg a pihenés, nem lesz edzés sem. A tanítványaimnak én is ezt vallom.
 
Félmaratoni fal 5 km-el a vége előtt, mi a megoldás?
Én azt gondolom, hogy lehet ez fölkészülésbeli hiba is, persze ezt nem tudhatom addig, míg nem tudom hogyan készültél föl.
Addig is föltételezzük, hogy a fölkészülés jó. Simán lehet placebó, azaz elképzelt tünet, ami igazából nincs is ott. Létező dolog, én is tapasztaltam. Tipikusan ilyen tünet még az emésztési gond. Ezeket ki kell kódolni. Nem szabad azt mondani, hogy "nem-nincs", csak a pozitívat. pl: nem azt mondod, hogy nem vagyok rosszul, hanem hogy jól vagyok.
Ha valóban ilyen hirtelen jön a semmiből ez a fal, akkor gyanús hogy placebó. De ne zárjuk ki az elfutás fogalmát se. Nem lehet, hogy ott belefutsz hirtelen előtte egy gyorsabb km-t, vagy elfutottad az elejét? Ehhez is látnom kéne a tempót kilométerről-kilométerre, mert ez is lehet az oka.
 
Hogyan kell futás közben inni?
Ne igyatok egyszerre sokat, inkább sokszor keveset: minden frissítő állomáson egy-egy apró kortyot. Hogy mit? Hát ne azt az ablakmosó folyadékot, inkább valami mást... Javaslom a mézes vizet, esetleg kifacsart gyümölcslét, de ne versenyen kísérletezzetek, mert lehet, azt pont nem bírja majd a poci.
A technikája pedig egyszerű: nem ér annyit, állj meg, és szépen nyugodtan kortyolj. Ha mégis sietsz, ne vegyél levegőt míg iszod, és akkor nem fogsz félre nyelni. Levegő visszatart 1-2 mp-ig, korty le, aztán levegő újra.
 
Jó futást,
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022