Kipihented magad?

Kipihented magad?

Ilyenkor az őszi szezonban egymást érik a versenyek. Ugye azért pihenni is szoktál?

Komolyabb távú versenyek után fontos a regenerálódás. Biztos sokan voltatok például a hétvégi Wizzair félmaratonon. Na, egy ilyen megmérettetés után javasolt a nagy pihi. Nem kell hetekre gondolni, de napokra igen. Pár napot én is kivettem szabinak a futásból.

A komolyabb futóknak, akik 4-6 edzést is csapatnak egy héten, nekik is kell két nap pihenés, ami passzív pihenés legyen. Mit jelent a passzív? Azt, hogy nem futsz. Még csak könnyedén sem. Edzettebbek utána folytathatják aktív pihenéssel, tehát könnyűt futhatnak. A hét második felében lehet egy közepes erősségű edzés, a hét végén pedig egy közepes mennyiségű hosszú. Kezdőbbek, vagy kevésbé edzettek, akik 1-3 alkalommal futnak egy héten, a hét második felében kezdjenek csak el mozogni. Például csütörtökön fussanak könnyen pár kilométert, hétvégén pedig egy picivel többet, de még mindig csak lassan. Miért?

Ha egy versenyt nem pihensz ki, az sérüléshez, sőt túledzettséghez is vezethet! A túledzettség, kimerültség nem csak a további versenyekben, futásban fog mutatkozni, hanem bizony családi, házkörüli teendőkben, és persze munkában is. Lehet, hogy eddig még nem volt ilyen gondotok, de higyjétek el, a sok-sok ilyen vezet a sérvhez, kopáshoz, fáradásos töréshez. Szóval csak okosan. Kérjetek tanácsot, szívesen segítek kinek mennyi pihenőt és hogyan javaslok!

A versenyt követő pihenő utáni első edzések során érdemes pár darab lendületes 100 métert futni, közte akár egy perces sétákkal. Ez azért jó, mert így kicsit kilazultok, és az érrendszereteket is picit átmossátok. Ésszel, tényleg csak pár darabot, és nem sprint, csak lendületes, 70%-os futás.

Végül egy Csonti féle recept verseny utánra: Egy kád forró vízbe tegyél egy kiló konyhasót (ne fürdősót), és ázz benne, ameddig melegen tart. Törölközés után egyből kezdj el nyújtani!

Csonti
 

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022