Begyulladtál? Van megoldás!

Begyulladtál? Van megoldás!

A gyulladt lábujjköröm, kiváltképp ha valamelyik szélső lábujj az érintett, sok esetben a futással összefüggő tünet. Edző tanácsadónk Csontos Imre blogbejegyzése ezt a témát boncolgatja - sebészkés nélkül.

A körömágygyulladás kialakulásának több oka is lehet. Egyik: helyi gond. Másik: valahol máshol van a gond, de jelez a köröm.
 
Kezdjük az egyszerűbbikkel, ha valóban helyi a probléma. El kell menni sebészhez, aki szeret vágni, de lehet, hogy anélkül is meg lehet oldani. Például fertőtlenítéssel, ha gomba eredetű volt a gond. Ebben az esetben rendszeresebben kell cipőt váltani, mint akkor is, ha egyéb higiéniai ok van a tünet mögött. Rendszeres karbantartást igényel, alapos kimosást tisztálkodásról tisztálkodásra. Ha nagyon gyulladt, és nem jön le a gyulladás, vágj félbe egy paradicsomot, és cuppantsd rá, éjjelre tekerd be valamivel, hogy le ne essék. Reggelre jó büdi lesz, de visszahúzódik a gyulladás.
 
Ha valamelyik szélső lábujj gyullad (általában az szokott) akkor lehet a cipőtől is. Lehet, hogy nem elég keskeny, vagy csak a formája miatt bántja a körmöt, de az is lehet, hogy a mérete nem jó. A túl hosszú a köröm is okozhat ilyen problémát!
 
Mi van ha nem helyi okot kell keresnünk? Nekem sokszor műtötték, visszajött. Elmentem gerincspecialistához, és kiderült gerincből jött. Helyrehozta. Egy gerincferdülés végig mehet a testen, a bokát is bánthatja, a harántodat is (lábfejed elején van a haránt), és ezeken keresztül nyomást gyakorolhat ortopédiai eltéréssel a lábujjakra, azok pedig begyulladnak. Lehet izület eredetű, begyullad egy kisizület valamilyen genetikai hajlam miatt (reuma, ekkor reuma faktort kell vizsgálni vérben, házidoki tudja, RF és hugysav vizsgálat), és ez megy át a körömre is.
 
De lehet ennél is nehezebben fölfedezhető a gond, még az is előfordulhat, hogy fejből jön. A nagylábujj állítólag az agy szimbóluma. Ha sokat agyalsz valamin, begyullad. Ez is érdekes gondolat.
 
Összegezve:
- higiénia fontos
- cipőt váltogatva használj
- zokni mindig friss, még abban se menj el futni amiben addig napközben voltál
- fertőzéseket zárjátok ki dokival, ha az meg van akkor reumát, gerincet (agyat) vizsgálni
 
Fájdalommentes futást kíván a virtuális az edzőtök,
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022