Maraton NEM életre-halálra

Maraton NEM életre-halálra

Aki egyszer teljesíti a maratoni távot, annak megváltozik az élete - mondják sokan, és ez bizonyos szempontból biztosan így van. Ha kacsintgatsz a 42 kilométerrel, olvasd el Csontos Imre edző tanácsadónk összefoglalóját a maratonfutás legfontosabb szabályairól.

Futamainkon a leghosszabb választható táv a 21,1 km. Ennek oka, hogy a teljes maratont szervezett frissítés nélkül csak a legprofibbaknak ajánljuk. Olyanoknak, akik pontosan tudják, mire lesz szükségük az úton, és megfelelő felszereléssel rendelkeznek ahhoz, hogy mindezt magukkal vigyék.

A maratoni táv teljesítésére számos egyéb alkalom létezik, belföldön és külföldön egyaránt. Biztosak vagyunk benne, hogy a virtuálfutóink között is van olyan, aki a következő szezonban készül az első teljesítésre. Az ő kedvükért írodott ez a blogbejegyzés.

A maratoni futás néhány szabálya

Kezdőfutóként nem futunk maratont, lépésről-lépésre kell haladjunk. Képzelj el egy hatalmas létrát, amin megpróbálsz fölugrani egyszerre öt fokot. Valószínű leesel, és miközben leesel fájni fog a térded, mert beütöd. Ha bizonyos szinteket átugrasz a futásban, akár maradandó szervezeti gondod lehet belőle. Először juss el odáig hosszú-hosszú hónapok alatt, hogy egy félmaratoni versenyt lefuss, majd ezt ismételd meg többször úgy, hogy ez már ne jelentsen gondot.

A kilométer, a táv emelése attól függ, hogyan bírod. A hogyan bírod NEM azt jelenti, hogy megcsináltad-e. Azt jelenti, hogy ártalmas következmény nélkül teljesítette, végrehajtotta-e a szervezet. Ha szerinted már készen állsz rá, és ezt szakember meg is erősítette, csak akkor vágj bele!

A hosszúfutás mindig fárasztóbb, mint egy résztávos gyorsuló edzés. Miért? A gyorsuló edzésen pihensz a résztávok között, tehát oké, hogy az edzés egy órás, de abból a küzdés mondjuk 47 perc. Oké… küzdősebb mintha hosszút futnál ugye, mert gyorsabb? NEM! A pihenőidő visszaadja. Sokszorosan. Viszont ha hosszút futsz egy órán át, akkor tényleg 60 percen át küzdesz. Addig megy a komoly teljesítményleadás. Illetve nem csak a köztes pihenő hiány miatt  nehezebb, hanem azért is, mert az izom sokkal több összehúzódásra kényszerül a hosszabb edzésidő miatt is. Ezen kívül, ha lassabban futsz, kisebb lépéseket teszel meg, mint amikor nagy léptekkel sprintelsz. A kis lépések pedig összeadódva TÖBB lépéssé lesznek, tehát az izommunka nagyobb. Ennek meg kell találni a megfelelő arányát.

Tanulság: nem csak hosszúfutásból áll a maratoni készülés, hanem intenzív, gyorsaságfejlesztő edzésből is! Csak haladóbb futóknak javaslok hosszúfutásokat futni (pl 30 km-eket) hétvégente, és azt sem sűrűn, csak néha-néha. A pihenés sokszor fontosabb, mint maga a kemény edzés. Az alázat a kemény edzéssel kezdődik, de a pihenő betartásával folytatódik!

"Nagyon fontos a lassú hosszú futás, akármit hagysz ki a héten, azt ne! A hosszúkat ne fusd intenzíven, kifejezetten lassan fusd!"  Na, ezektől a kijelentésektől nő ki az agymohám, szinte minden netes edzéstervben ehhez hasonló mondatot olvasunk. Ez nincs így, sőt akár térdproblémákat is okozhat, hiszen nem vagy rá fölkészülve, hogy hétről-hétre sok kilométert fuss. Inkább az intenzitás oldaláról fogd meg a dolgot, kevesebbet, de gyorsabban futva.

Verseny hetében semmiképp ne boríts föl a jól megszokott rendszert. A pihenést is igazából egy lendületes közepes szintre vidd le, de nagyon ne, mert elszoksz a terheléstől, és a verseny nagy bumm-ként fog elsülni, ami alatt összetörhetsz.

Ha konkrét kérdés van, írjatok rám bátran!

Csonti

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022