Mindjárt advent - böjt éhezés nélkül

Mindjárt advent - böjt éhezés nélkül

2016.11.25.
Rögtön az elején le kell szögezzem: A böjt nem keverendő össze az éhezéssel!

 

 

Az Adventi böjt Advent első napján, a december 25-ét megelőző negyedik vasárnapon kezdődik (idén november 27-én), és december 24-én éjfélkor ér véget.

A böjt az érzéki élvezetek, különösen a táplálkozás korlátozását vagy az azokról egy időre való teljes lemondást jelenti, eredetileg vallási fogalom. Böjt idején „belülről” táplálkozunk: az önkéntes megvonáskor az energiát nem a felvett élelmiszerekből, hanem testünk táplálékraktárából nyerjük.

A böjt nem csak a testi, hanem a lelki megtisztulás ideje is lehet. Hagyományosan a vallásban a böjt nem csak a táplálkozást érinti, hanem egy komplex terápia a testi-lelki egészségért. Ezt a szokást szintén a javunkra fordíthatjuk, és amellett, hogy a böjti időszakban tartjuk tisztítókúránkat, ez a vallási szokás úgymond felhatalmaz minket arra is, hogy lelki egészségünkért is a szokásosnál többet tegyünk ebben az időszakban.

A böjt nagyszerű kapaszkodó lehet, hogy életünkbe rendszert vigyünk, bármit is tegyünk meg böjtünk tárgyául. Akár tarthatunk hetente is 1-2 nap böjtöt, mint ahogy a keleti kereszténység előírásaiban is szerepel. Ők szerdán és pénteken böjtölnek, és a szombat-vasárnap mindig böjtmentes napok.

A XX-XXI. században elterjedt sokféle böjt (lé böjt, salátaböjt, tejsavó kúra stb.) nem vallási eredetű, hanem egészségügyi szempontok szerint alakult. Elhízott, magas koleszterinszinttel élő társadalmunkban − vallási okokon kívül is − mindenkinek érdemes lenne legalább negyedévente néhány napos tisztulásra szánnia magát. Tavaszelőn sokunkat fáradság gyötör. A téli, nehezebb ételek energiaigényes emésztése, a vitamin- és mozgáshiányos élet fáradttá, kedvetlenné tesz. Szükségünk van a megújulásra. Egyszerűen betarthatók a zöldség- és gyümölcsnapok, és változatosan elkészíthetők a krémlevesek is. A rendszeres salaktalanítás az egyik legjobb megelőzési módja a civilizációs betegségeknek: az allergiáknak, a fejfájásnak, a gyomorfekélynek, az izomfájdalmaknak és a cukorbetegségnek. A böjt hatására a szervezetünkben felhalmozódott salakanyagok és mérgek felszabadulnak és kiválasztódnak. A bőr is megszépül.

Liquid Lunch adventi böjti csomag

Morvay-Tóth Cecília
Egészségfejlesztési szakember, a Liquid Lunch tulajdonosa
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022