Ti kérdeztétek, az edző válaszol

Ti kérdeztétek, az edző válaszol

Hasznos gondolatok nyújtás, melegítés, holtpont, keresztedzés, frissítés témában, Csontos Imre edző tanácsadónktól.

Nyújtani hideg (nem futott) izmokat csak óvatosan, inkább futás után nyújtsunk, illetve ha van melegítés, és utána valami gyors résztáv, akkor a kettő között. Az izületeket föntről lefelé kezdve forgassuk ki, majd az izmokat nyújtsuk le. Erre azért nehéz megfelelő gyakorlattal készülnöm, mert én nekem sajátom van, gerincalapú ráadásul, mert a vázizmom nem az igazi… nektek meg nem biztos hogy ez kell. Ha youtubra beírod, hogy alapnyújtás sporthoz (akár angolul is), kihoz alap gyakorlatokat, amik jók. Itt az a kérdés, hogy Neked kell-e valamiből több, más, stb.
 
Egy fél órát aktívan minden edzés után kellene nyújtani, illetve a melegítéshez még hozzá tartozik, hogy a megfelelő melegítés izzaszt. Nem elfáraszt, izzaszt. Ezt hogyan? Nem véletlenül melegítünk hosszú fekete ruhában is néha 40 fokban :)! Izzaszt! Nincs megadott táv ami beválik mindenkinek, mint melegítési mennyiség. Én pl 3-4 km-t szoktam, kezdőbb futóknak elég az 1-2 km is. A jó melegítés fokozódik, negatívban futjuk. Ez azt jelenti, hogy egyre kisebbek a számok, csökkennek a számok. Magyarul: egyre gyorsabbra futjuk. Fokozatosan gyorsulni kell közben, hogy a végére elérd az üzemi hőmérsékletet. Utána nyújtás közben ezt úgyis kifogod pihenni. Tezsteld le edzések közben, hogy neked mi a jó! Semmiképp se versenyen teszteld!
 
Hold(!)pont (tudod, egy pont a Holdon), avagy a fal. A fal leghatékonyabb ellenszere (ha 5 km-el a vége előtt jön, ha 3-al… stb.) ha olyankor kemények vagyunk. Sokan ezt túlreagáljuk, és nagyot lassulnak, pedig rendszerint fejben dől el. Ilyenkor arra gondolj, hogy itt tudsz sokat veszíteni. Én ilyenkor mindig belegyorsítok, bár űber szarul esik, de utána jobb lesz. Őszintén, ha lassulsz nem ugyanolyan szarul esik? De. Akkor gyorsíts, és hamarabb túl vagy rajta, mert csak idő kérdése, hogy kikászálódj belőle.
 
Keresztedzés alatt más sportágak üzését értjük. Amikor nem futsz, akkor úszol, vagy biciklizel, stb. (Biciklizést nem javaslom, nagyon beköti a mozgást-izmokat, inkább az úszást). A lényeg: ne legyen sok, hisz ezzel is túlterhelheted magad. Akkor kereszteddz mikor nem futsz, és igazítsd hozzá, hiszen az is terhelés. Ha kedden hülyére úsztad magad és nem kapsz levegőt, szerdán ne vágj neki életed legnagyobb futóedzésének. Mennyit kell belőle csinálni? Semennyit. Túlerőltetett divat dolog ez is, mint sok más (PK, táplálékkiegészítő, csillogó cipő mert abban jobbak vagyunk, de edzeni nem kell, stb). Ha egy héten elmész egyszer úszni, az a gerincnek meg pár egyéb hasznos dolognak jót tesz, de ennél többet nem javaslok.
 
Hogyan kell futás közben inni? Hogy mit és milyen sűrűn, arról már írtam egy többoldalas cikket, fönt van a blogomon. Itt a hogyan a kérdés, ha jól gondolom. Sokszor nyeltem félre én is, úgy hallom ez másoknál is gond. Figyeljünk arra, hogy apró kortyokban fogyasszunk folyadékot, így nem feszíti meg a torkunk, kevesebb eséllyel lesz gond. A poharat meg lehet nyomni, és akkor oválissá válik, könnyebb úgy önteni. Illetve én közben nem veszek levegőt, ami mondjuk elég necces így 3:10 krüli km-ekkel, de… hát ez van. Kicsit oxigénhiányos leszek frissítés végére :D! Szóval nem veszek levegőt kb 2-3 mp-ig, míg öntöm le a torkomon a folyadékot. Ne szívd föl mint a kicsik szürcsölve, akkor tuti félre megy! Nagyjából ennyi a dolog kulcsa. Vannak egyébként olyan gélek is maratonra amik víz halmazállapotúak, ezért nem gélnek hívják őket, hanem "drink"-nek, de a gélt helyettesítik - ha netán valaki a gélekkel is szenvedne, mint én.
 
Kellemes felkészülést, legközelebb virtuálisan a Virtualfutok.hu -  Ünnepi Kupán találkozunk.
 
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Minden jog fenntartva! © VirtualFutok.hu 2016-2022